Tanssilajit

Satubaletti ja Lasten baletti

Leikinomaisessa muodossa tutustutaan tanssin perusteisiin, työskentelyyn ryhmässä, parin kanssa ja yksitellen. Tunneilla balettia lähestytään leikin, mielikuvien ja tarinoiden kautta. Opetellaan baletin perusasennot, baletin alkeita, pieniä tansseja ja luovia harjoituksia. Opetuksessa käytetään ranskankielistä termistöä. Varhaisiän tanssiopinnot kehittävät lapsen luovuutta, kehontuntemusta ja oppimisvalmiuksia.  Toimintaamme kuuluu jokavuotinen esiintyminen Tanssiopiston joulu- ja kevätnäytöksissä Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Esibaletti

Tutustutaan klassisen baletin perusteisiin, työskentelyyn ryhmässä, parin kanssa ja yksitellen. Opetellaan baletin perusasennot ja käytetään ranskankielistä termistöä. Opinnoissa pyritään perusliikunnan ja leikin kautta kehittämään oppilaan liikunnallisuutta, ketteryyttä, fyysisiä valmiuksia ja musikaalisuuttaToimintaamme kuuluu jokavuotinen esiintyminen Tanssiopiston joulu- ja kevätnäytöksissä Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Alkeisbaletti / Klassinen baletti

Tunnilla harjoitetaan klassisen baletin perusliikkeitä tankotyöskentelyn avulla, oikean vartalon asennon löytämistä, tasapainoa, kevyttä ja korkeaa hyppyä, aukikiertoa, lihasvoimaa, notkeutta ja täsmällistä liikkeiden koordinaatiota. Opetellaan rytmin hahmottamista ja musikaalista liikkeen suorittamista. Harjoitellaan myös variaatioita. Baletti tukee myös kehittymistä muissa tanssilajeissa. Opetuksessa käytetään ranskankielistä termistöä. Klassinen baletti on kurinalaisia sääntöjä ja noudattava liikekieli. Opetus perustuu arvostettuun ja dokumentoituun Vaganova – menetelmään.

Baletti 2:sta alkaen opetetaan varvastekniikkaa. Tarvittavan lihasvoiman ja – hallinnan saavuttamiseksi oppilailta edellytetään tästä tasosta lähtien osallistumista vähintään tason kohdalla mainittuun viikkotuntimäärään.

Kärkitossutyöskentely

En pointe on balettitermi, joka tarkoittaa varpaiden kärjillä tanssimista. Tässä klassiselle balettitekniikalle tyypillisessä erikoistekniikassa käytetään varvastossuja, joiden kovitetut kärjet ja jäykkä pohja mahdollistavat varpaiden kärjillä tanssimisen. Varvastanssi on perinteisesti naistanssijoiden käyttämää. Miehet tanssivat varpaillaan vain poikkeuksellisesti. Varvastanssi näyttää kevyeltä ja kauniilta, mutta tanssijalle se voi olla hyvinkin kivuliasta. Varpaisiin tulee helposti rakkoja ja hiertymiä, vaikka varvastossujen kärjissä käytetäänkin usein pehmusteita.

Lasten tanssi

Tunneilla tutustutaan musiikkiin, rytmiin ja tilaan erilaisten luovien harjoitteiden avulla. Lastentanssin keskeistä sisältöä ovat tanssin ja liikkumisen riemu sekä kehonhallinnan ja taitojen kehittäminen niin tanssissa kuin sosiaalisissa suhteissa. Pääpaino on lapsen itsensä tuottamassa liikkeessä. Tunnilla kokeillaan erilaisia tanssin tyylejä ja tapoja iloisessa ja leikinomaisessa hengessä. Tavoitteena on rakentaa siltaa lastentanssin ja eri tanssilajien välille, ja lapsi tutustuu sekä tanssin että oman tanssivan kehon mahdollisuuksiin. Lasten tanssitunnit kehittävät motorisia taitoja, mielikuvitusta ja tarjoavat tanssin iloa lapsille. Tunnilla opitaan oman kehon tuntemusta ja hallintaa, tanssitekniikkaa ikäkaudelle sopivassa muodossa. Hyväntuulisiin tunteihin kuuluu helppoa akrobatiaa, luovia harjoitteita ja tanssisarjoja.

Showtanssi

Showtanssi on monipuolinen esittävän tanssin laji, jossa voivat yhdistyä mitkä tahansa tanssin lajit ja tyylit. Perinteinen showtanssi on alun perin irtautunut jazztanssista, johon sekoittui muun muassa discotanssia, hip hopia, balettia, latinalaisia tansseja ja afrotanssia. Showtanssi ei ole vain tanssimista, vaan nimen mukaisesti kyse on show’sta. Tanssisarjoja tehostetaan eläytymällä esitykseen ja pukeutumalla huomiota herättävästi. Suoritus saa sisältää akrobaattisia liikkeitä, nostoja ja muita teatraalisia elementtejä. Tärkeää on kokonaisuus, jossa yhdistyvät koreografia, tanssi, suorituksen ajatus ja esiintymisasut. Showtanssi on ennen kaikkea myös tarinaa, jota kerrotaan yhden tai useamman tanssijan liikesarjojen ja kehon liikkeiden, koko ryhmän sisäisen voiman sekä erilaisten tunnetilojen avulla. Asusteet ja musiikki auttavat tukemaan tanssin sisäistä voimaa, joka kohdistuu myös katsojien tunnetiloihin. Showtanssia voivat harrastaa kaikenikäiset. Showtanssissa oppii hyvin tanssin perusteita kuten piruetin, erilaisia hyppyjä sekä erilaisia hyppy- ja askelsarjoja. Tunnit rakentuvat lämmittelystä, tekniikkaharjoitteista ja monipuolista tanssisarjoista. Showtanssitunneilla tärkeintä on hyvä fiilis ja tanssista nauttiminen. Kyseisen lajin mestaruuskilpailuja järjestetään aina MM-kisoihin asti, joten laji on myös kansainvälinen. Varusteet: rento vaatetus, vartalomyötäinen yläosa. Jalkineiksi tanssilenkkarit, ei sisäpelikenkiä.

Dance fusion

Vauhdikas ja näyttävä Dance fusion tunti yhdistelee elementtejä eri lajeista kuten jazz-, disco-, nyky- ja latinalaistanssit. Eri lajeja yhdistelemällä saadaan aikaan monipuolinen tunti ja päästään tutustumaan lajien mahtavaan kirjoon. Tunnit sisältävät rytmiikkaa, eläytymistä ja oman esiintyjyyden löytämistä. Sarjat ja harjoitukset ovat vauhdikkaita ja mukaansatempaavia, joten liikettä ja hikeä ei tunnilta tule puuttumaan. Tunneilla harjoitellaan monipuolisesti tekniikkaa ja tanssisarjoja ja ennen kaikkea nautitaan tanssimisesta! Varusteet: rento vaatetus, vartalomyötäinen yläosa. Jalkineiksi tanssilenkkarit, ei sisäpelikenkiä.

Showjazz

Showjazz pohjautuu jazztanssiin ja nykytanssin tekniikoihin, mutta siihen on showjazzissa sekoittunut mm. showtanssia, discotanssia, hip-hoppia ja latinalaisia tansseja. Tunnit sisältävät alkulämmittelyn, lihaskunto- ja tanssitekniikkaharjoituksia sekä monipuolisia tanssisarjoja. Varusteet: jazz-housut ja vartalonmyötäinen yläosa. Jalkineiksi jazz-tossut tai tanssilenkkarit, ei sisäpelikenkiä.

Jazz / Contemporary jazz

Tunti yhdistää klassisen baletin monia teknisiä elementtejä jazzin, nykyajan ja modernin tanssin vapautta ja juoksevuutta. Tunnilla harjoitellaan jazztanssin perustekniikkaa, tehdään liikkuvia läpisalin harjoitteita sekä harjoitellaan pitempiä tanssisarjoja ja kokonaisia koreografioita. Kuten jazz-musiikissa, myös jazztanssissa improvisaatiolla on ollut aina tärkeä merkitys. Jazztanssissa korostetaan erilaisia tarkkoja rytmityksiä ja koreografiat ovat usein vauhdikkaita. Dynaaminen ja ryhdikäs, kehon koordinaatiota kehittävä tanssilaji. Varusteet: jazz-housut tai shortsit, vartalonmyötäinen yläosa. Jalkineiksi jazz-tossut tai pehmeät tossut.

Nykytanssi

Yleisnimitys nykyhetken tanssilajeille ja erityisesti näyttämö- eli taidetanssille. Nykytanssiteokset saattavat poiketa toisistaan huomattavasti, joka ottaa vaikutteita niin muusta tanssista kuin taiteestakin. Suomessa nimitystä nykytanssi on käytetty 1980-luvulta alkaen. Alun perin termiä käytettiin 1960-luvulla erotuksena expressiivisestä modernista tanssista. Luovien harjoitteiden ja improvisaation kautta pyritään löytämään oman kehon mahdollisuudet ja rohkeus ilmaista itseään liikkeen avulla. Tunneilla työstetään vartalon keskustasta lähtevää kokonaisvaltaista liikettä, elastisuutta ja modernin tanssin eri tyylisuuntiin perustuvaa tanssitekniikkaa. Harjoitetaan tanssitekniikan perusteita ikäkaudelle sopivassa muodossa, koordinaatiota, notkeutta, voimaa, musiikin ja rytmin yhdistämistä liikkeisiin sekä tilan hahmottamista. Tunnit sisältävät harjoitteita keskilattialla, liikkuvan osuuden ja koreografisia sarjoja. Varusteet: housut tai shortsit, vartalonmyötäinen yläosa. Jalkineiksi paljaat jalat, sukat tai pehmeät tossut.

Fusion

Tällä tunnilla opit esiintymistä sekä itsevarmuutta. Lajiin liittyy vahvasti esittäminen, asenne ja roolin ottaminen ja siinä keskitytään paljon käsien ja vartalon hallintaan. Aikaisempaa tanssikokemusta ei tarvitse. Tunneille tarvitset vaatteet, joissa on helppo liikkua.

Hip hop

Rento ja hikinen tanssilaji, jota tanssitaan hip hopin, rapin ja r&b:n tahtiin. Tanssisarjat ovat vauhdikkaita ja näyttäviä, fiilis on tunnetusti korkealla. Tunnit rakentuvat alkulämmittelystä, lihaskuntoharjoitteista, venytyksistä ja helpoista tanssisarjoista. Aikaisempaa tanssikokemusta ei tarvitse olla, tarvitset mukaan ainoastaan rentoa mieltä ja löysät vaatteet. Tunti soveltuu hyvin myös pojille. Varusteet: rento vaatetus, löysät housut ja huppari. Jalkineiksi tanssilenkkarit, ei sisäpelikenkiä.

Street fusion

Tunneilla tanssitaan vaihdellen eri katutanssilajeja, mm. house, waacking, heels, commercial, lyrical hip hop. Eri lajeja yhdistelemällä saadaan aikaan monipuolinen tunti ja päästään tutustumaan lajien mahtavaan kirjoon. Tunnit sisältävät rytmiikkaa, eläytymistä ja oman esiintyjyyden löytämistä. Sarjat ja harjoitukset ovat vauhdikkaita ja mukaansatempaavia, joten liikettä ja hikeä ei tunnilta tule puuttumaan. Tunneilla harjoitellaan monipuolisesti tekniikkaa ja tanssisarjoja ja ennen kaikkea nautitaan tanssimisesta! Varusteet: rento vaatetus, vartalomyötäinen yläosa. Jalkineiksi tanssilenkkarit, ei sisäpelikenkiä. 

Aikuisbaletti 

on erinomainen keino parantaa ryhtiä, tasapainoa, notkeutta ja keskivartalonhallintaa. Baletti lisää kehon liikkuvuutta sekä kiinteyttää ja muokkaa tehokkaasti vartaloa. Tunnilla harjoitetaan klassisen baletin perusliikkeitä tankotyöskentelyn avulla. Opetellaan helppoja ja tehokkaita balettiliikkeitä ja liikesanastoa. Balettisarjoja ovat yksinkertaisia ja niitä tehdään jokaisen oman kehon mahdollisuuksien mukaan. Tunnit ovat virkistäviä ja fyysisesti kaikkien omaksuttavissa. Baletti soveltuu kaiken ikäisille, se on tehokasta liikuntaa. Varusteet: vartalon myönteinen asu, pehmeät balettiharjoitustossut.

Ballet Workout / Cardio Ballet

Ballet Workout / Cardio Ballet on ainutlaatuinen menetelmä, joka perustuu klassisen baletin peruselementteihin. Ohjelma on suunniteltu erityisesti niin, ettei tanssi- tai kuntotanssiliikuntakokemusta tarvita. Vahvistamme lihaksia, kehitämme joustavuutta klassisen musiikin taustoittamana. Harjoituksen aikana käytämme lihaksia, joita et käytä päivittäisessä elämässä, mutta jotka vastaavat oikeasta vartaloasennosta. Yhdistämällä taiteellinen ja fyysinen ulottuvuus työskentelemme kehon ja sielun kanssa samanaikaisesti. Klassiseen balettiin pohjautuva tunti kehittää liikkeiden sulavuutta ja hioo etenkin jalkatekniikkaa ja keskikehon hallintaa. Laji on erinomaista kehonhuoltoa ja kehonhallintaa opettava tekniikka, sekä sopii hyvin vahvistavaksi oheisharjoitukseksi tanssijoille. Ballet Workout / Cardio Ballet on erinomainen liikuntamuoto, joka sisältää sykkivien liikkeiden toistoa painottaen kehon asentoa ja liikkeiden kohdistusta. Se lisää lihaksiston kimmoisuutta ja nivelten liikkuvuutta sekä parantaa ennaltaehkäisevästi koko kehon kykyä palautumiseen.

Rentouttava venyttely

Koko kehon lihaksistoa huoltava, palauttava ja rentouttava venytystunti. Se koostuu dynaamisista venytyksistä, jotka pehmittävät ja rentouttavat kireitä lihaksia. Tunnilla käydään läpi koko kehon lihaksisto rauhallisesti venytellen, hengitellen sekä lihaksia ja mieltä hellien. Tunti soveltuu kaikille liikkujille, jokainen voi liikkua oman tasonsa mukaisesti. lihaksistoa huoltava, palauttava ja rentouttava venytystunti. Se koostuu dynaamisista venytyksistä, jotka pehmittävät ja rentouttavat kireitä lihaksia. Tunnilla käydään läpi koko kehon lihaksisto rauhallisesti venytellen, hengitellen sekä lihaksia ja mieltä hellien. Tunti soveltuu kaikille liikkujille, jokainen voi liikkua oman tasonsa mukaisesti. Rauhallinen ja rentouttava koko kehon venyttelytunnin on perjantaisin aikuisbalettitunnin jälkeen. Tämä on hyvä tapa päättää viikko ja aloittaa viikonloppu.